Rada: Ciasta lepiej nie wyciągać od razu z piekarnika (piana z białek może opaść). Najlepiej wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 12 minut
Czas odstawienia do lodówki: 60 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, tarka, folia spożywcza, blacha 24x32 cm, mikser/trzepaczka
Składniki (na blachę 24 x 32 cm):
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 szklanki maki pszennej
- 3 łyżki kakao
- dżem z kwaśnych owoców (u mnie dzem z pigwowca)
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Masło ucieramy z mąką, żółtkami, 2 łyżkami cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Po otrzymaniu jednolitej masy dzielimy ciasto na trzy równe części. Jedną część zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut. Do dwóch pozostałych dodajemy kakao, zagniatamy, również zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
2. Po 60 minutach ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier (2/3 szklanki, łyżka po łyżce).
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy - za pomocą tarki, na dno tortownicy, smarujemy dżemem. Na to ścieramy kulę bez dodatku kakao, smarujemy ubitymi białkami i na koniec ścieramy ciemną kulę.
Dżem z pigwowca |
4. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut.
Świetnie smakuje z gałką lodów:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz