Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek, nóż, łyżka, blacha/naczynie żaroodporne, folia spożywcza
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 plastry sera cheddar
- boczek wędzony
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól
1. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.20 minut.
2. Z ugotowanych połówek wyciągamy delikatnie środek (za pomocą łyżki) - tak, żeby nie uszkodzić skórki. Można zostawić minimalną ilość ziemniaka w środku.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Połówki ziemniaków układamy skórką do góry, smarujemy oliwą z oliwek wierzch i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
4. Przewracamy ziemniaki na drugą stronę (również smarujemy oliwą i dodatkowo solimy) i pieczemy dalej 5 minut.
5. Przewracamy ziemniaki ponownie skórką do góry, pieczemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie odwracamy ziemniaki, wkładamy do środka każdej połówki ser cheddar i podsmażony boczek - zapiekamy 5 minut.
Podawać ze szczypiorkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz