Menu

piątek, 9 listopada 2018

Łódeczki ziemniaczane z cheddarem

Ziemniaki są genialne, bo można z nich sporządzić mnóstwo potraw, np. takie łódeczki ziemniaczane lepsze niż te z Pizzy Hut:) Cheddar i boczek to połączenie idealne! Jeszcze kwaśna śmietana do tego i naprawdę palce można lizać!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut   
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek, nóż, łyżka, blacha/naczynie żaroodporne, folia spożywcza   





Składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 plastry sera cheddar
- boczek wędzony
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól

1. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.20 minut.

2. Z ugotowanych połówek wyciągamy delikatnie środek (za pomocą łyżki) - tak, żeby nie uszkodzić skórki. Można zostawić minimalną ilość ziemniaka w środku.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Połówki ziemniaków układamy skórką do góry, smarujemy oliwą z oliwek wierzch i wkładamy do piekarnika na 5 minut.

4. Przewracamy ziemniaki na drugą stronę (również smarujemy oliwą i dodatkowo solimy) i pieczemy dalej 5 minut.

5. Przewracamy ziemniaki ponownie skórką do góry, pieczemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie odwracamy ziemniaki, wkładamy do środka każdej połówki ser cheddar i podsmażony boczek - zapiekamy 5 minut.

Podawać ze szczypiorkiem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz