Menu

czwartek, 5 lipca 2018

Tagliatelle carbonara

Jedząc carbonarę mamy 100% pewności, że głód zostanie nasycony. Składniki nie należą do najlżejszych i najbardziej dietetycznych, ale po co się tym przejmować, kiedy smak jest tak obłędny?! Nie wiem dlaczego, ale w restauracjach najczęściej natrafiam na słabe carbonary - takie może 5/10 max. Swojej wersji daję takie mocne 9/10, więc polecam.

Czas przygotowania: 12 minut  
Czas smażenia: 3 minuty  
Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: garnek, miska, widelec, deska do krojenia, nóż, patelnia   




Składniki (dla 2 osób):
- 300 g makaronu tagliatelle (polecam świeży z lodówek)
- 3 żółtka
- 200 ml śmietanki słodkiej 30%
- 6 (lub więcej) plastrów boczku
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

1. Plastry boczku przekrajamy na 3 mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni do zarumienienia.

2. Do miski wrzucamy żółtka, śmietankę, 3 łyżki parmezanu, sól i pieprz - łączymy.

3. Makaron tagliatelle gotujemy al dente. Odsączamy od wody i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka. Dodajemy sos śmietanowy i mieszamy do połączenia całości. 

4. Wykładamy na talerze, dorzucamy plastry boczku i posypujemy parmezanem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz