Menu

poniedziałek, 31 października 2016

Ciasteczka na Halloween - pomysł na dekorowanie

Zacznę od tego, że obrabiając zdjęcia zorientowałam się, że napisałam słowo Halloween na ciastku przez jedno "L" :| Tak czy inaczej były pyszne, więc polecam gorąco!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: min.2 h
Czas pieczenia: 10-12 minut

Przydatne naczynia: miska, szklanka do odmierzania, wałek, wykrawaczka do ciastek/szklanka, papier do pieczenia, blacha







Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru pudru

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Szybko wszystko zagniatamy ręką w jednolitą kulę. Spłaszczamy lekko, zawijamy w folię i wkładamy na min.2 h do lodówki.

2. Po tym czasie wyciągamy ciasto, podsypujemy lekko mąką z dwóch strony i rozwałkowujemy na grubość ok.2 mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. 

3. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C, max.12 minut.

Dekorowanie:

Podstawą jest lukier - możemy zrobić go z białka i cukru pudru (1 białko + 1 szklanka cukru pudru) lub z soku cytryny i cukru pudru. Lukier sporządzony z białka jest wygodniejszy przy dekorowaniu, natomiast z cytryny - dużo lepszy w smaku. Do tych ciastek użyłam pierwszego lukru oraz barwnika spożywczego w kolorze czarnym.

Nie potrzebujemy specjalistycznych narzędzi do dekorowania. Wystarczą torebki foliowe np. z Ikeii - wlewamy lukier do środka, zamykamy, odcinamy róg (najlepiej małą dziurkę) i działamy.

Lukier szybko 'zastyga', co może być czasem uciążliwe. Pomysłów na dekorację jest tysiące, poniżej prezentuję moje:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz