Menu

niedziela, 9 października 2016

Sernik z herbatnikami (bez pieczenie)

Od ostatniego przepisu, który wstawiłam na bloga minęło milion lat... Sama się przeraziłam, bo wiedziałam, że była to dłuższa przerwa, ale żeby aż tak??? To chyba jakieś przesilenie jesienne, a na takie przesilenie i brzydką, deszczową pogodę serdecznie polecam ten prosty przepis na przepyszny sernik bez pieczenia.

Czas przygotowania: 13 minut
Czas trzymania w lodówce: najlepiej całą noc (min.5 h)

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia:  miska, widelec, łyżka, szklanka na rodzynki, folia spożywcza, garnek



Składniki:
- 500g sera twarogowego (półtłusty)
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- garść rodzynek
- 3 paczki herbatników (po 8 szt.)

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru

1. Do miski wrzucamy ser, śmietankę, cukier puder - łączymy za pomocą widelca. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, odsączamy i dodajemy do sera.
(jeśli ser jest mało słodki - dodać więcej cukru)

2. Na folię spożywczą układamy herbatniki, wykładamy pierwszą część masy serowej, przykrywamy kolejną porcją herbatników, na to znów masa serowa (powtarzamy czynność do skończenia się składników). Na wierzchu powinny być same herbatniki.

3. W garnku roztapiamy masło, dodajemy śmietankę, cukier i kakao - gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje. Polewamy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (herbatniki muszą się zmiękczyć pod wpływem wilgoci).

Smacznego:)

1 komentarz: