Menu

sobota, 17 października 2015

Stek winny w pomarańczach

Dzisiejsze danie zostało wykonane w związku z konkursem kulinarnym, w którym biorę udział. Należało wykorzystać dym w płynie do wędzenia. Dym ten nadaje daniom ciekawy posmak, dość specyficzny. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 45 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Czas pieczenia: 10 minut

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, naczynie żaroodporne, patelnia, folia spożywcza, nóż, szpatułka do przewracania mięsa


Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu







Składniki:
- stek z antrykotu (ok.300 g)
- 1 cała pomarańcza
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki wina wytrawnego
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml dymu w płynie do wędzenia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek 3 łyżki

1. Do miski wlewamy dym w płynie, sos sojowy i sok z połówki pomarańczy.

2. Stek lekko rozbijamy, obsypujemy z dwóch stron solą i pieprzem - wkładamy do miski i zalewamy całość winem. Dodajemy zgniecione nożem ząbki czosnku i plastry pomarańczy. Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 45 minut.

3. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i smażymy stek (jak patelnia będzie już bardzo gorąca) w takiej konfiguracji: 2 minuty smażymy - przewracamy na drugą stronę- 2 minuty smażymy - przewracamy na drugą stronę - 1 minutę smażymy- przewracamy na drugą stronę - 1 minutę smażymy i wyciągamy. Zgodnie z takim smażeniem stek będzie dobrze wysmażony.

4. Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy marynatę z wina, pomarańczy i czosnku (która została nam w misce), do środka wkładamy usmażony stek i pieczemy w 200 stopniach C przez 10 minut.


Podawać ze szpinakiem smażonym z czosnkiem na maśle klarowanym.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz