Menu

czwartek, 8 października 2015

Ciasteczka otrębowe z masłem orzechowym

Chrupiące i lekko twardawe na samym początku ciasteczka z otrębami. Mało słodkie, bo bez dodatku cukru, za to z miodem, czekoladą i masłem orzechowym. Żurawina nadaje lekkie kwasowości. Do zrobienia na szybko. Świetna przekąska do kawy:)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, mikser/blender, papier do pieczenia, szklanka do odmierzania, łyżka i łyżeczka

Przed pieczeniem ciastka wyglądają tak:

A po pieczeniu tak:








Składniki:
- 3/4 szklanki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- garść żurawiny
- 3 łyżki masła orzechowego
- 6-8 migdałów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół tabliczki czekolady
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
1. W misce mieszamy otręby, mąkę, sodę i cynamon.
2. Jajko, miód i masło miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do składników suchych.
3. Dodajemy żurawinę, posiekane migdały i posiekaną czekoladę - wszystko łączymy i zagniatamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 12 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz