Menu

sobota, 18 kwietnia 2015

Tarta quattro formaggi

Tarta wytrawna cztery sery i pomidor suszony. Wyborna! Polecam podawać z dodatkiem rukoli i sosu balsamicznego. Do winka doskonała. Bez również daje radę:)








Składniki (na dwa kruche ciasta):
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- sól, łyżka wody

Składniki na farsz:
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- szpinak
- 4-5 suszonych pomidorów
- ser mozzarella
- ser gorgonzola
- ser gouda
- ser feta
- sól, pieprz, czosnek, oliwa z oliwek

1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko, sól i pokrojone w kostkę schłodzone masło. Ważne, żeby ciasto wyrobić dość szybko. Ucieramy masło z mąką i pozostałymi składnikami, dzielimy kulę na dwie części, owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki na 45 minut.

2. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do naczynia na tartę (ja tym razem użyłam jednorazowej formy). Za pomocą widelca robimy małe dziurki na całym spodzie. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut.

3. Szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy.

4. Jajka ubijamy ze śmietaną, Dodajemy do nich wystudzony szpinak i łączymy za pomocą łyżki.

5. Wylewamy masę jajeczną na wystudzony spód, dodajemy pokrojone sery i suszone pomidory. Pieczemy dalej w 180 stopniach C przez 15-20 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz