Menu

sobota, 9 sierpnia 2014

Sałatka z wędzonym łososiem

W takie upalne dni najlepiej jeść sałatki. Są lekkie, zdrowe, pożywne i dietetyczne. Za każdym razem, kiedy "na głodnego" robię na obiad sałatkę, wydaje mi się, że wcale się nią nie najem. Jakież to mylne:) Dzisiaj sałatka z wędzonym łososiem. Py-cho-ta!








Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 1 kolba kukurydzy
- ser mozzarella (kulka)
- 1/3 cebuli zwykłej
- ok.8 orzechów włoskich
- 1 duży ogórek gruntowy
- garść sałaty lodowej
- garść rukoli
- 100 g kapusty czerwonej

- sos balsamiczny kremowy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

1. Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie (ok.20 minut). Wyciągamy, przelewamy przez sito, zalewamy zimną wodą i odstawiamy.

2. Sałatę lodową rwiemy, kapustę siekamy w paski. Mieszamy sałaty w misce.

3. W osobnym naczyniu łączymy oliwę z wodą oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy sól, pieprz - dokładnie mieszamy i dodajemy do sałat.

4. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni (uważając, żeby nie przypalić). Odstawiamy do miseczki żeby ostygły.

5. Cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w paski. Ser kroimy w kosteczkę.

6. Na talerz wykładamy mix sałat, cebulę, ogórka, mozzarellę, wędzonego łososia (w mniejszych kawałkach) oraz orzechy włoskie. 

7. Kukurydzę kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy w okół sałatki.

8. Całość polewamy kremowym sosem balsamicznym.

Polecam z winem!
Smacznego:)

1 komentarz: