Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 1 kolba kukurydzy
- ser mozzarella (kulka)
- 1/3 cebuli zwykłej
- ok.8 orzechów włoskich
- 1 duży ogórek gruntowy
- garść sałaty lodowej
- garść rukoli
- 100 g kapusty czerwonej
- sos balsamiczny kremowy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie (ok.20 minut). Wyciągamy, przelewamy przez sito, zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
2. Sałatę lodową rwiemy, kapustę siekamy w paski. Mieszamy sałaty w misce.
3. W osobnym naczyniu łączymy oliwę z wodą oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy sól, pieprz - dokładnie mieszamy i dodajemy do sałat.
4. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni (uważając, żeby nie przypalić). Odstawiamy do miseczki żeby ostygły.
5. Cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w paski. Ser kroimy w kosteczkę.
6. Na talerz wykładamy mix sałat, cebulę, ogórka, mozzarellę, wędzonego łososia (w mniejszych kawałkach) oraz orzechy włoskie.
7. Kukurydzę kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy w okół sałatki.
8. Całość polewamy kremowym sosem balsamicznym.
Polecam z winem!
Smacznego:)
100 groszy łososia :))
OdpowiedzUsuń