Składniki na 12 muffinków
- 300 gr mąki
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 gr masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 biała czekolada
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
- twaróg półtłusty 200 gr
- 3 łyżki śmietany kremówki 36%
- pół szklanki cukru pudru
1. Masło roztopić wraz z czekoladą na parze lub małym ogniu.
2.Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sodę - wymieszać.
3. Zmiksować jajka z mlekiem.
4.Do suchych składników dodać zmiksowane jajka oraz roztopione masło z czekoladą- wszystko razem dokładnie połączyć za pomocą łyżki.
5.Przygotować nadzienie: twaróg połączyć z cukrem pudrem oraz śmietaną przy pomocy widelca.
6. Nagrzać piekarnik do 180-190 stopni C. Połowę masy włożyć do papilotek. Następnie wkładamy serowe nadzienie i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy papilotki do formy na muffiny i pieczemy ok.20-24 minuty.
7. Po ostygnięciu posypujemy muffinki cukrem pudrem.
Smacznego:)
Fajny, przejrzysty zapis.
OdpowiedzUsuńI zdjęcia też mogą być.
OdpowiedzUsuń