I tym razem się nie zawiodłam. Sernik bez pieczenia z masłem orzechowym i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu - najtrudniejszą częścią jest oczekiwanie, aż sernik stężeje:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: najlepiej całą noc
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek, mała blacha, folia spożywcza, 2 miski, łyżka
Składniki:
- 600g sera białego (z wiaderka)
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masła orzechowego
- 36 szt. herbatników
- rodzynki np.Helio (5-6 szt.)
- 1/2 tabliczki czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
- orzechy pekan
2. Połowę sera przekładamy do drugiej miski. Dodajemy masło orzechowe i łączymy łyżką.
3. Rodzynki zalewamy gorącą wodą (ok.2 minuty), odsączamy i wrzucamy do miski z białym serem.
4. Do małej blachy wkładamy folię spożywczą i układamy herbatniki 3x4. Na herbatniki nakładamy całą masę orzechową, wyrównujemy. Delikatnie układamy kolejne herbatniki i wykładamy białą masę. Na koniec wykładamy trzecią partię herbatników.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy sernik i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem ozdobić orzechami pekan.
Smacznego:)
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń