Menu

środa, 16 marca 2016

Pieczone pierogi z fetą

Kiedyś już pisałam o tym, że razem z moimi koleżankami bawiłyśmy się w Ugotowanych. Nasza pierwsza edycja była taka sama jak ta z tv, natomiast druga polegała na tym, że każda z nas losowała jakiś kraj i przygotowywała kolację w stylu danego kraju.

Oczywiście żeby było jeszcze lepiej, nikt nikomu nie mówił co wylosował:) Oprócz dań musiał być również klimat, muzyka i niespodzianka:) Ja wylosowałam Grecję, więc zrobiłam m.in. pierogi pieczone z serem feta.

Tamte akurat były bez parmezanu, ale ta wersja też jest super:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas trzymania w lodówce: 30 minut   
Czas pieczenia: 20 minut

Poziom trudności: średnie  

Przydatne naczynia: miska, folia aluminiowa, widelec, blacha, papier do pieczenia, wałek, szklanka






Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g masła
- szczypta soli
- 1 jajko

- 1 kostka sera feta
- 2 łyżki śmietany
- szałwia suszona (1 łyżeczka)
- sól, pieprz

- 1 jajko do posmarowania
- 2 łyżki startego parmezanu

1. Do miski przesiewamy mąkę, wrzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło, wbijamy jajko i szczyptę soli. Szybko zagniatamy, formujemy spłaszczoną kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie przygotować farsz: fetę pokruszyć do miski, dodać śmietanę, szałwię i przyprawy. Połączyć za pomocą widelca, odstawić.

3. Ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i wykroić szklanką koła. Do każdego włożyć łyżkę farszu, zamknąć i docisnąć brzegi. Wierzch każdego pieroga posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym parmezanem.

4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec do 20 minut.

Podawać np. z sosem czosnkowym.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz