Ja wolę jednak te tłuste, z chrupiącą skórką (PRZEPIS). No i trudno, że są kaloryczne, ale przecież sajgonek nie je się codziennie. Nie popadajmy w paranoję żywieniową!:)
Jednakże dla #fitwomen & #fitmen podaję przepis poniżej.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 12 sztuk
Przydatne naczynia: miska, garnek, patelnia, szpatułka, nóż, talerzyk, blacha, papier do pieczenia, obieraczka do warzyw, tarka
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 12 sztuk papieru ryżowego
- 1/2 szklanki posiekanej białej kapusty
- 4 łyżki sosu sojowego
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oliwa do posmarowania
1. Filet z kurczaka mielimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Doprawić solą i pieprzem.
2. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut.
3. Do miski wrzucamy posiekaną kapustę, posiekany szczypiorek, startą (na małych oczkach) marchewkę, podsmażone mięso, odsączony makaron (można posiekać-nitki są długie). Dolewamy sos sojowy i wszystko razem łączymy.
4. Do małego talerzyka wlewamy letnią wodę. Kładziemy 1 papier ryżowy i czekamy chwilę, żeby cały zmiękł.
5. Przekładamy na suchy talerzyk i na sam środek wkładamy łyżkę farszu. Zawijamy według polecenia na opakowaniu i układamy na blaszce. To samo robimy z pozostałymi. Na koniec smarujemy oliwą wierzch każdej sajgonki
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wkładamy blachę i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Pieczemy ok.15 minut.
Podawać sosem tao tao.
Smacznego:)
Super przepis, zapisuję :-)))
OdpowiedzUsuń