Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 12 minut + 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, nóż, deska do krojenia, łyżka
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 4 łyżki przecieru pomidorowego/keczupu
- 1/3 cebuli
- 1/4 kostki sera feta
- 3 łyżki kukurydzy
- 6 plastrów sera żółtego
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz, oregano
1. Ciasto francuskie przekrajamy na 6 równych płatów. Każdy bok delikatnie zawijamy. Na spodzie robimy dziurki za pomocą widelca.
2. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-12 minut. UWAGA! Ciasto będzie rosło - można je przykryć papierem do pieczenia i na to położyć blachę, albo po tym czasie raz jeszcze lekko podziurawić widelcem (wówczas spód opadnie).
3. Na każdy płat smarujemy przecier pomidorowy, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy kukurydzę, cebulę, fetę, pomidorki koktajlowe i posiekany/starty ser żółty.
4. Zapiekamy jeszcze w 180 stopniach C max.10 minut - do zarumienienia.
Smacznego:)
Apetyczna:)
OdpowiedzUsuń