Menu

sobota, 12 marca 2016

Zupa krem z selera

Zupa krem jest lekkostrawna, ale bardzo syta - i to w niej lubię. Najem się, ale nie czuję się po niej ciężko, jak to czasem bywa...:) Największym plusem jest to, że jest naprawdę łatwa oraz bardzo szybka w przygotowaniu. 

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas gotowania: 20 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, obieraczka do warzyw, garnek, łyżka, tarka, blender ręczny





Składniki:
- 1 seler
- 2 pietruszki (korzenie)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 biała cebula
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz, bazylia, sos sojowy

- śmietana 12% 
- parmezan do posypania
- grzanki ziołowe

1. Do garnka wlewamy 3 szklanki (750 ml) wody. Gotujemy, po chwili dodajemy kostkę rosołową.

2. Seler obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z pietruszką, cebulą i ziemniakami. Wrzucamy do gotującej się wody. Dorzucamy 1 ząbek czosnku. Gotujemy ok.20 minut.

3. Po tym czasie zblendować całą zawartość garnka do konsystencji kremu, doprawić solą, pieprzem, bazylią i sosem sojowym.

4. Podawać z 1 łyżką śmietany, startym parmezanem i grzankami ziołowymi.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz