Menu

niedziela, 20 marca 2016

Francuskie z serem

Kolejna propozycja z serii: łatwe, szybkie, tanie. Te ciastka nie tylko spełniły rolę deseru, ale również pasowały idealnie na śniadanie. Uwielbiam orzechy włoskie prosto z piekarnika, mają zupełnie inny smak.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 10 minut + 10 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, papier do pieczenia, blacha 
Ilość: 6 ciastek





Składniki:
- ciasto francuskie
- 12 łyżek twarogu na sernik np.President 
- 6 orzechów włoskich np.Helio
- cukier brązowy (2 łyżki)
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru

1. Ciasto francuskie przekrajamy na 6 równych kwadratów. Zawijamy wszystkie boki i dociskamy. Robimy dziurki na spodzie za pomocą widelca.



2. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 180 stopniach C (po tym czasie będzie jeszcze surowe).

3. W tym czasie do miski wrzucamy ser, całe jajko i cukier puder. Dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Wyciągamy ciastka z piekarnika - na pewno spody urosły, dlatego najlepiej podziurawić je raz jeszcze.



4. Na każde ciasto wykładamy po 2 łyżki sera, 1 orzech włoski i posypujemy cukrem brązowym - zapiekamy jeszcze w 180 stopniach C przez 10 minut.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz