Wówczas spód będzie idealny! Jasne, że pizza wyrośnie również po 30 minutowym leżakowaniu, ale naprawdę polecam odstawić je na dłużej - warto.
Nie polecam wykorzystywać płynnych koncentratów w kartonach, jako sosu do pizzy. Niektóre zawierają bardzo dużo wody, przez co ciasto może nam rozmoknąć i być nie do końca dobre. Najlepiej sprawdza się koncentrat pomidorowych w takich małych puszkach lub po prostu klasyczny keczup.
Czas przygotowania ciasta: 10 minut + 2h oczekiwania na wyrośnięcie
Czas przygotowania składników: 10 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Przydatne naczynia: blacha o wymiarach ok. 40x25 cm, deska do krojenia, nóż, miska, czysta ściereczka, patelnia, szpatułka
Składniki:
na ciasto
- 1/2 opakowania drożdży instant
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki piwa
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
na wierzch pizzy
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1/3 kostki pokruszonego sera feta
- 1 papryka konserwowa
- sól, pieprz
sos na spód pizzy
- 1/3 szklanki keczupu
- sól, pieprz, bazylia
1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto - ugniatamy. Jeśli jest za suche - dodać mleka, jeśli za mokre - mąki. Zagniatać ok.10 minut do powstania jednolitej, gładkiej, zwartej kuli.
Zakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej na min.2 godziny w ciepłe miejsce).
2. Filety myjemy, osuszamy i przekrajamy wzdłuż. Posypujemy solą, pieprzem i grillujemy na patelni grillowej (bez tłuszczu) lub na zwykłej patelni z 2 łyżkami oleju (z obu stron).
3. Ugrillowanego/usmażonego kurczaka kroimy w mniejsze kawałki i odstawiamy.
4. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół księżyce - odstawiamy. Paprykę pokroić w paski.
5. Blachę o wymiarach ok.40x25 cm nasmarować oliwą i wyłożyć wyrośnięte ciasto - docisnąć palcami brzegi.
6. Keczup wyłożyć na spód pizzy, doprawić solą i pieprzem i rozsmarować po całości.
7. Posypać połową startego sera żółtego, rozrzucić kawałki kurczaka, kukurydzę, cebulę, paprykę, pokruszony ser feta i na sam wierzch drugą połowę startego sera.
8. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.30 minut (sprawdzać w trakcie). Najlepiej piec na najniższej półce (ciasto dochodzi dłużej niż ser).
Smacznego:)
Aż sobie narobiłam ochoty. Smacznie, naprawdę smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń