Czas przygotowania: 4 minuty
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość: 6 muffinów
Przydatne naczynia: 2 miski, szklanka do odmierzania, widelec, silikonowe foremki, papilotki do muffinek
Składniki:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- marcepan/masa marcepanowa
- płatki migdałów
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
1. Składniki mokre (jajko, olej, mleko) wrzucamy do jedne miski - łączymy.
2. Składniki suche (mąka, cukier, budyń, proszek, sól) wrzucamy do drugiej miski - łączymy.
3. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia.
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Papilotki papierowe wkładamy do silikonowych foremek. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Do każdej wkładamy kawałek marcepanu do środka.
5. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach C.
6. Po tym czasie wyciągamy muffinki do ostygnięcia (ok.10 minut).
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, płatki migdałów podprażamy na suchej patelni i dekorujemy:)
Smacznego:)
Pychotki!!!:-)
OdpowiedzUsuń