Menu

środa, 10 lutego 2016

Kruche ciastka na walentynki

Walentynki już za 4 dni, więc warto pomyśleć nad słodkim prezentem dla ukochanej osoby. Ostatnio nabyłam foremkę w kształcie serca (www.foremkowanie.pl), więc na tę okazję nadaje się ona doskonale. Ciastka te są bardzo maślane, kruche i jednocześnie nie są słodkie. Trzeba pamiętać, że jeśli mamy zamiar udekorować serca lukrem, lepiej do ciasta dodać mniej cukru.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 2 godziny
Czas pieczenia: 10 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, folia spożywcza, papier do pieczenia, wykrawaczka w kształcie serca, woreczki plastikowe (na lukier), wałek
http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/kruche-ciastka-na-walentynki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/kruche-ciastka-na-walentynki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/kruche-ciastka-na-walentynki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/kruche-ciastka-na-walentynki.html


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (schłodzona)
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1/3 szklanki cukru pudru
Lukier:
- 1 białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
- barwnik spożywczy

1. Mąkę, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtka, śmietanę i cukier puder wsypujemy do miski i szybko zagniatamy do utworzenia jednolitej masy (bez grudek). Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki.

2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok.2-3cm. Wycinamy serca i układamy je na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia w małych odległościach (nie urosną).

3. Pieczemy ok.10 minut w 190 stopniach C.

4. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem (połączyć białko z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać do gęstej masy, wlać do woreczka plastikowego, odciąć końcówkę i dekorować).

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Zupełnie w moim klimacie :-) Śliczne ciasteczka, jak z obrazka, do tego jeszcze zjadliwe.Super!Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń