Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 2 godziny
Czas pieczenia: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, folia spożywcza, papier do pieczenia, wykrawaczka w kształcie serca, woreczki plastikowe (na lukier), wałek
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (schłodzona)
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1/3 szklanki cukru pudru
Lukier:
- 1 białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
- barwnik spożywczy
1. Mąkę, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtka, śmietanę i cukier puder wsypujemy do miski i szybko zagniatamy do utworzenia jednolitej masy (bez grudek). Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki.
2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok.2-3cm. Wycinamy serca i układamy je na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia w małych odległościach (nie urosną).
3. Pieczemy ok.10 minut w 190 stopniach C.
4. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem (połączyć białko z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać do gęstej masy, wlać do woreczka plastikowego, odciąć końcówkę i dekorować).
Smacznego:)
Zupełnie w moim klimacie :-) Śliczne ciasteczka, jak z obrazka, do tego jeszcze zjadliwe.Super!Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń