Niech nie przeraża Was czas gotowania. Nie musimy przy niej stać, wystarczy, że raz na jakiś czas zerkniemy, zamieszamy i w razie zbyt dużego ognia - zmniejszymy. Nie polecam robić jej na głodniaka (ze względu na długi czas oczekiwania), ale właśnie czasem to oczekiwanie sprawia, że smakuje nam dużo bardziej.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: duży garnek, deska do krojenia, nóż, obieraczka do marchewki, łyżka
Składniki:
- 1kg mięsa wołowego (na gulasz)
- 200g boczku wędzonego
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 4 średnie ziemniaki
- natka pietruszki
- 2l bulionu (dla leniwych mogą być kostki rosołowe)
- koncentrat pomidorowy (4 łyżki)
- słodka papryka (ok.1 łyżka)
- ostra papryka (ok.1 łyżka)
- majeranek (ok.1 łyżka)
- ziela angielskiego (3 szt.)
- liści laurowych (3 szt.)
- sól, pieprz
- sos sojowy
- olej
1. Mięso wołowe myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski dosypujemy paprykę słodką, ostrą, majeranek, sól, pieprz i łączymy.
2. Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oleju, po rozgrzaniu dodajemy mięso i lekko obsmażamy (cały czas mieszając). Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy.
3. Po ok.10 minutach dolewamy gorący bulion i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.1 godzinę.
4. Po godzinie dorzucamy pokrojoną marchewkę, paprykę ziemniaki - gotujemy dalej przez 30 minut.
5. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy do smaku. Zupa jest gotowa, kiedy mięso wołowe jest miękkie i się 'rozpada'.
Podawać z bułką i natką pietruszki.
Smacznego:)
To już wiem, co jutro ugotuję sobie na obiad. Ahh te kawalerskie żucie :)
OdpowiedzUsuń