Menu

wtorek, 2 lutego 2016

Tort śmietankowy w kształcie serca

Od początku mojego życia jestem wielką fanką tortów. Uwielbiam oglądać tutoriale z przygotowywania tortów weselnych, a szpryca cukiernicza to moje ulubione narzędzie w kuchni:)

Walentynki tuż, tuż, a przygotowanie czegoś dla ukochanej osoby jest dużo bardziej wartościowe, niż kupienie tego samego w sklepie. Nawet jeśli wizualnie nie będzie to szczyt estetyki to sama świadomość tego, że ktoś zrobił to z sercem specjalnie dla Ciebie jest bezcenna.

Na zdjęciach mój nowy nabytek, czyli zaparzacz do kawy/herbaty z uroczym serduszkiem. Dla zainteresowanych link: www.sklep-kuchenny.pl 

A w związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem zabieram się za faworki:)

Czas przygotowania: 12 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: mikser, miska, łyżka, szpatułka, tortownica ok.18cm, papier do pieczenia, nóż, szpryca cukiernicza







 


Składniki:
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 250ml śmietanki 36%
- 250g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- barwnik spożywczy różowy
- nalewka borówkowa
- powidła śliwkowe

1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier (łyżka po łyżce).

2. Do białek dodać żółtka (osobno! po każdym dodaniu ubijać). 

3. Do osobnej miski przesiać mąki i dodać do masy jajecznej. Wmieszać szpatułką - delikatnie, uważać, żeby nie napowietrzyć.

4. Tortownicę ok.18 cm (ja użyłam w kształcie serca) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 160 stopniach C ok.35-40 minut (sprawdzać!).

5. Po tym czasie nie wyjmujemy biszkoptu z piekarnika (otwieramy drzwiczki i czekamy aż wystygnie). Po całkowitym wystudzeniu przy pomocy noża oddzielić boki biszkoptu od formy i wyjąć.

6. Przekroić biszkopt na 3 równe części.

7. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec dodać mascarpone. Na pierwszy blat wylać łyżkę nalewki, posmarować powidłami i kremem. Przykryć i z kolejnym zrobić to samo. Cały tort obsmarować kremem (wyrównać nożem). 

8. Pozostały krem można zabarwić barwnikiem spożywczym np.różowym, wymieszać i za pomocą szprycy cukierniczej zrobić wzorki na bokach i górze.

Trzymać w lodówce.
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Wspaniały torcik, ja od dawna planuję zrobić pierwszy tort w życiu, ale póki co to tylko plany... :D

    OdpowiedzUsuń