Można użyć sznurka kuchennego, żeby lekko ją związać lub folię spożywczą (aby zachowała kształt). Do środka można włożyć praktycznie wszystko:) Ser natomiast jest obowiązkowy (przynajmniej u mnie), gdyż doskonale komponuje się z resztą składników.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Ilość porcji: 2
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, łyżka, praska do czosnku, patelnia
Składniki:
- 2 tortille
- 4 plastry boczku
- 1 papryka konserwowa
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 4 plastry sera żółtego
- 4 pomidorki koktajlowe
- mix sałat
- cebula
- bazylia świeża
- sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka kopru suszonego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (wszystko razem mieszamy ze sobą)
1. Na patelni podsmażamy plastry boczku z dwóch stron do zarumienienia.
2. Na środek tortilli wykładamy 2 plastry boczku, parę pokrojonych pasków papryki, łyżkę kukurydzy, 2 plastry cebuli (cienkich), 2 pokrojone plastry sera żółtego, 2 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Składamy i zapiekamy w piekarniku 12 minut.
3. Po tym czasie rozkładamy tortillę, polewamy sosem czosnkowym i dokładamy sałatę z bazylią.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz