Menu

sobota, 6 lutego 2016

Tortilla z boczkiem

Tortilla ma to do siebie, że w jakim kształcie włożymy ją do piekarnika, w takim ją wyciągniemy. To znaczy, że jeśli chcemy mieć klasycznie złożoną tortillę to nie możemy zapiec ją na 'płasko', bo później podczas składania po prostu pęknie.

Można użyć sznurka kuchennego, żeby lekko ją związać lub folię spożywczą (aby zachowała kształt). Do środka można włożyć praktycznie wszystko:) Ser natomiast jest obowiązkowy (przynajmniej u mnie), gdyż doskonale komponuje się z resztą składników.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut 
Ilość porcji: 2

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, łyżka, praska do czosnku, patelnia






Składniki:
- 2 tortille 
- 4 plastry boczku 
- 1 papryka konserwowa
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 4 plastry sera żółtego
- 4 pomidorki koktajlowe
- mix sałat
- cebula
- bazylia świeża

- sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka kopru suszonego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (wszystko razem mieszamy ze sobą)

1. Na patelni podsmażamy plastry boczku z dwóch stron do zarumienienia. 

2. Na środek tortilli wykładamy 2 plastry boczku, parę pokrojonych pasków papryki, łyżkę kukurydzy, 2 plastry cebuli (cienkich), 2 pokrojone plastry sera żółtego, 2 przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Składamy i zapiekamy w piekarniku 12 minut.

3. Po tym czasie rozkładamy tortillę, polewamy sosem czosnkowym i dokładamy sałatę z bazylią.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz