Menu

piątek, 19 lutego 2016

Jajko sadzone z awokado

Taki pomysł na pożywne śniadanie. Ja najadłam się już w połowie. Niestety jest to tak dobre, że mimo dotarcia 'sygnału' jadłam dalej:) Warto zainwestować w patelnię beztłuszczową, dzięki której jajko nie trzeba smażyć na tłuszczu + dodatkowo nic się nie przypali.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 5 minut 

Poziom trudności: łatwe  
Ilość porcji: 1 (przygotowując śniadanie dla 2 osób - ilość składników podwoić)

Przydatne naczynia: patelnia + pokrywka, deska do krojenia, nóż, obieraczka do marchewki



Składniki:
- 2 kromki chleba z ziarnami
- 1 jajko
- 1/4 awokado
- 2 pomidorki koktajlowe
- 2 małe kulki mozzarelli
- rukola
- mix ziół świeżych/kiełki
- 2 plastry szynki
- ser ziołowy do smarowania
- sól, pieprz

1. Jajko wbijamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej beztłuszczową) i zakrywamy pokrywką - smażymy aż do ścięcia.

2. Kromki chleba możemy podgrzać w tosterze. Smarujemy serem ziołowym, dodajemy szynkę, przekrojone na pół jajko, paski awokado i mix ziół. W okół rzucamy rukolę, ogórka, pomidorki i kulki mozzarelli.

3. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Ale pięknie podane, proste dania są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń