Menu

sobota, 27 lutego 2016

Penne ze szpinakiem i mascarpone

Dzisiejszy pomysł na obiad polecam w szczególności wtedy, kiedy nie chce się za dużo robić, ale jednocześnie chętnie by się zjadło coś dobrego. Tylko cztery składniki, krótki czas oczekiwania, wyśmienity smak:)

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 8 minut   
Czas pieczenia: 10  minut

Poziom trudności: łatwe 

Przydatne naczynia: garnek, patelnia, naczynie żaroodporne, łyżka, szpatułka   












Składniki:
- 5 kostek szpinaku  mrożonego
- 6 łyżek sera mascarpone
- 3 szklanki makaronu penne
- 1 szklanka sera tartego mozzarella

 sól, pieprz, czosnek, papryka ostra,
olej (2 łyżki)

1. Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu (najlepiej al dente).

2. Szpinak podsmażamy na patelni, na wolnym ogniu ok.5 minut (pod przykryciem). Dodajemy mascarpone i przyprawy - mieszamy do połączenia się składników.

3. Dorzucamy ugotowany makaron i łączymy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy zawartość patelni, posypujemy startym serem i zapiekamy przez 10 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz