Dr Bircher był jednym z pionierów nauki o odżywianiu. Co ciekawe, w Szwajcarii istnieje klinika jego imienia, gdzie ludzie chorzy odzyskują zdrowie. Klinika ta jest również szkołą, w której można nauczyć się właściwego odżywiania. To Bircher właśnie zapoczątkował dietę 'raw food' polegającą na spożywaniu produktów surowych i nieogrzewanych powyżej temperatury 40 stopni C. To tylko taka mała wzmianka o doktorze, bo dziś tematem głównym jest te śniadanie, które jem codziennie rano już od tygodnia. Coś wspaniałego! Jest bardzo syte i równocześnie lekkie. Polecam przygotować większą porcję (min.na 2 dni w przód). Ja jestem zachwycona!
Najlepiej smakuje kiedy wsadzimy na całą noc do lodówki.
Czas przygotowania: 7 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, łyżka, tarka, opcjonalnie: wyciskarka wolnoobrotowa/sokowirówka
- 200 g płatków owsianych
- 500 ml soku jabłkowego
- 4 starte na grubych oczkach jabłka
- 1/2 łyżki cynamonu
- 200 g owoców leśnych
1. Płatki owsiane wrzucamy do miski i mieszamy z cynamonem. Dodajemy starte jabłka.
2. Dodajemy 500 ml soku jabłkowego. Jeśli mamy w domu wyciskarkę wolnoobrotową/sokowirówkę, to polecam wycisnąć sok z jabłek, jeśli nie - wystarczy sok ze sklepu (np. z lidla ten z lodówki).
3. Wszystko razem łączymy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
4. Podawać z owocami leśnymi na wierzchu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz