Menu

sobota, 20 października 2018

Jabłkowe musli dr.Birchera

Dlaczego 'musli dr.Birchera'?

Dr Bircher był jednym z pionierów nauki o odżywianiu. Co ciekawe, w Szwajcarii istnieje klinika jego imienia, gdzie ludzie chorzy odzyskują zdrowie. Klinika ta jest również szkołą, w której można nauczyć się właściwego odżywiania. To Bircher właśnie zapoczątkował dietę 'raw food' polegającą na spożywaniu produktów surowych i nieogrzewanych powyżej temperatury 40 stopni C. To tylko taka mała wzmianka o doktorze, bo dziś tematem głównym jest te śniadanie, które jem codziennie rano już od tygodnia. Coś wspaniałego! Jest bardzo syte i równocześnie lekkie. Polecam przygotować większą porcję (min.na 2 dni w przód). Ja jestem zachwycona!

Najlepiej smakuje kiedy wsadzimy na całą noc do lodówki.

Czas przygotowania: 7 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, łyżka, tarka, opcjonalnie: wyciskarka wolnoobrotowa/sokowirówka





Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g płatków owsianych
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 4 starte na grubych oczkach jabłka
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 200 g owoców leśnych

1. Płatki owsiane wrzucamy do miski i mieszamy z cynamonem. Dodajemy starte jabłka.

2. Dodajemy 500 ml soku jabłkowego. Jeśli mamy w domu wyciskarkę wolnoobrotową/sokowirówkę, to polecam wycisnąć sok z jabłek, jeśli nie - wystarczy sok ze sklepu (np. z lidla ten z lodówki). 

3. Wszystko razem łączymy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

4. Podawać z owocami leśnymi na wierzchu.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz