Sos, który pozostanie po przyrządzeniu krewetek z tego przepisu koniecznie należy zjeść maczając w nim świeżą bagietkę lub inne pieczywo.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka
Składniki:
- ok.25 krewetek
- 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
- 60 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- sól, pieprz cayenne, papryka ostra
1. Krewetki obieramy, wyciągamy jelito (chociaż najczęściej te mrożone, kupione w sklepach mają już wyciągnięte wnętrzności). Można zostawić ogon, ja jednak od razu wszystko obrabiam.
2. Obrobione krewetki wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem cayenne i papryką ostrą.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dorzucamy pokrojony drobno czosnek i podsmażamy ok.1 minutę.
4. Dorzucamy krewetki i smażymy z jednej strony ok.1,5 minuty.
5. Przewracamy krewetki na drugą stronę i dolewamy wino - smażymy kolejną minutę, po czym przewracamy krewetki ponownie i smażymy ok.2 minut.
6. Na koniec dorzucamy kolendrę. Pozostały sos możemy odlać do osobnej miseczki i cieszyć się jego smakiem:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz