Menu

sobota, 15 września 2018

Krewetki w sosie winno-maślanym z czosnkiem i kolendrą

Krewetki są niewątpliwie najczęściej spożywanymi skorupiakami i wciąż uważane za potrawę raczej ekskluzywną. Kto nigdy nie przyrządzał krewetek w domowym zaciszu nie wie, że to jest taki trochę 'fast food' przez wzgląd na szybkość wykonania:) 

Sos, który pozostanie po przyrządzeniu krewetek z tego przepisu koniecznie należy zjeść maczając w nim świeżą bagietkę lub inne pieczywo.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka




Składniki:
- ok.25 krewetek
- 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
- 60 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- sól, pieprz cayenne, papryka ostra

1. Krewetki obieramy, wyciągamy jelito (chociaż najczęściej te mrożone, kupione w sklepach mają już wyciągnięte wnętrzności). Można zostawić ogon, ja jednak od razu wszystko obrabiam.

2. Obrobione krewetki wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem cayenne i papryką ostrą.

3. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dorzucamy pokrojony drobno czosnek i podsmażamy ok.1 minutę.

4. Dorzucamy krewetki i smażymy z jednej strony ok.1,5 minuty.

5. Przewracamy krewetki na drugą stronę i dolewamy wino - smażymy kolejną minutę, po czym przewracamy krewetki ponownie i smażymy ok.2 minut.

6. Na koniec dorzucamy kolendrę. Pozostały sos możemy odlać do osobnej miseczki i cieszyć się jego smakiem:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz