Menu

niedziela, 28 maja 2017

Tarta ze szpinakiem

Na takie upały warto upiec dużą tartę i jeść ją nawet na 'zimno'. Tym razem tarta bez sera:) Inne przepisy na tarty pod tym linkiem KLIK. Zapraszam!

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas trzymania w zamrażarce: 45 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 20 minut   

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, folia spożywcza, papier do pieczenia, patelnia, dwa talerzyki, wałek, naczynie do tarty/średniej wielkości blacha, mikser/trzepaczka do jajek, widelec, łyżka





Składniki:
na spód:
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody

na farsz:
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 1 filet z kurczaka
- 1 szklanka szpinaku świeżego lub 3 bryłki szpinaku mrożonego
- sól, pieprz, oregano, papryka, curry

1. Masło kroimy w mniejsze kostki. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i szybko rozcieramy palcami i ugniatamy do otrzymania jednolitej masy. Kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką, oregano i curry i podsmażamy na patelni do zarumienienia (z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju). Odkładamy na osobny talerzyk.

3. Na patelnię wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz - podsmażamy (jeśli mamy szpinak mrożonym - najpierw warto go trochę rozmrozić). Odkładamy na osobny talerzyk.

4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i rozwałkowujemy (można podsypać mąką). Wkładamy do naczynia na tartę lub mniejszej blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca dziurkujemy po całości. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut.

5. Jajka ubijamy ze śmietaną. Dodajemy podsmażonego kurczaka i szpinak - łączymy delikatnie łyżką. Farsz wylewamy na podpieczony spód. 

6. Pieczemy dalej przez 15-20 minut w 180 stopniach C.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz