Menu

wtorek, 23 maja 2017

Kurczaki a'la KFC

Kurczaki te wyglądem mocno przypominają te z KFC, ale są zdrowsze ze względu na to, że je pieczemy, a nie smażymy w głębokim tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką coleslaw i sosem pomidorowym. 

Następnego dnia dodałam pokrojone kawałki upieczonego kurczaka do sałaty, więc możemy mieć z nich  obiad na dwa dni:)

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas trzymania w lodówce: 1,5 h
Czas pieczenia: 20 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: ręczniki papierowe, deska do krojenia, nóż, średniej wielkości miska, blender/tłuczek do mięsa + torebka foliowa, blacha, papier do pieczenia, folia aluminiowa, talerz 





Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2,5 szklanki maślanki
- 3 szklanki płatków cornflakes
- sól, pieprz, papryka
- 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy równomiernie solą, pieprzem i papryką.

2. Całość wkładamy do średniej wielkości miski i zalewamy maślanką (filety nie mogą wystawać na powierzchnię, muszą być w całości zalane). Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min.1,5h.

3. W międzyczasie blendujemy płatki drobno (nie na 'piasek'). Możemy również wsypać płatki do zamykanej torebki foliowej i potłuc je tłuczkiem do mięsa.

4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

5. Rozdrobnione cornflakesy przekładamy do szerokiego talerza. Obtaczamy każdy filet z dwóch stron i układamy na blachę. Pieczemy 20 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz