Menu

wtorek, 22 listopada 2016

Leniwe z ricottą i szałwią

Ricottę miałam przygotowaną na deser, ale że jutro kończy się termin ważności to wyszły z niej leniwe z szałwią. Na zdjęciach są prosto z garnka, ale polecam podsmażyć jeszcze na patelni. Może to nie dla tych co dbają o linię, ale na pewno dla tych co dbają o smak:)

Leniwe z ricotty są delikatniejsze niż te, które robimy ze zwykłego twarogu. Na koniec podsmażyłam je na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas gotowania: 5 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: miska, nóż, garnek   







Składniki:
- 250 g ricotty
- 1/2 szklanki mąki + trochę na podsypanie
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka szałwi suszonej 
- sól

1. Na początku wstawiamy wodę do garnka.

2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy ze sobą. Ciasto powinno się kleić.

3. Ręce i blat podsypujemy mąką i urywamy kawałek ciasta. Formujemy z niego 'wałeczek', lekko dociskamy dłońmi, żeby był spłaszczony i odcinamy kawałki nożem. To samo robimy z pozostałym ciastem.



4. Wrzucamy kluski do gotującej się osolonej wody i po chwili od wypłynięcia wyciągamy na talerz.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz