Menu

środa, 17 lutego 2016

Muffiny z marcepanem

Ostatnio miałam straszną ochotę na marcepan. Kupiłam masę marcepanową i upiekłam muffiny. Jeszcze na to prażone migdały i czekolada. Od razu głowa przestała boleć:) Łatwe, szybko się robi i można jeść chwilę po upieczeniu.

Czas przygotowania: 4 minuty  
Czas pieczenia: 25 minut   
Poziom trudności: łatwe  

Ilość: 6 muffinów

Przydatne naczynia: 2 miski, szklanka do odmierzania, widelec, silikonowe foremki, papilotki do muffinek






Składniki:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

- marcepan/masa marcepanowa
- płatki migdałów
- pół tabliczki gorzkiej czekolady

1. Składniki mokre (jajko, olej, mleko) wrzucamy do jedne miski - łączymy.

2. Składniki suche (mąka, cukier, budyń, proszek, sól) wrzucamy do drugiej miski - łączymy.

3. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia.

4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Papilotki papierowe wkładamy do silikonowych foremek. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Do każdej wkładamy kawałek marcepanu do środka.

5. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach C.

6. Po tym czasie wyciągamy muffinki do ostygnięcia (ok.10 minut).

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, płatki migdałów podprażamy na suchej patelni i dekorujemy:)

Smacznego:)

1 komentarz: