Menu

wtorek, 22 września 2015

Faszerowane papryki

Ostatnio dowiedziałam się, że na jakiś czas muszę odstawić pszenicę, mleko i cukier. Mam nadzieję, że to długo nie potrwa, natomiast przez ten czas trzeba kombinować. Codziennie zabieram do pracy obiad w pojemniku próżniowym. Najczęściej, jak jestem zmęczona robię makaron. Teraz, podczas "diety" trzeba bardziej pokombinować. Papryki faszerowane są pyszne i przygotowuje się je bardzo szybko.

P.S. I tak będę gotować/piec i publikować z 'zakazanymi' składnikami:)



Alternatywna wersja dla wegetarian: 
mięso zastępujemy serem feta.

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 1 h








Składniki (na 4 papryki):
- 4 średniej wielkości papryki czerwone
- 1 saszetka ryżu białego
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- pół cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz

1. Ryż gotujemy al dente. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany ryż, całe jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

2. Łączymy wszystko ręką lub widelcem.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

4. Odkrajamy wierzch papryk, delikatnie wydrążamy środek. Do każdej papryki za pomocą łyżki wkładamy farsz. Przykrywamy odciętym wierzchem i układamy na blachę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową).

5. Pieczemy przez 1 godzinę.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz