Menu

czwartek, 12 lutego 2015

Pieczone pączki z cynamonem

Co to za fenomen, że w tłusty czwartek ludzie potrafią stać w wielogodzinnych kolejkach po świeże i ciepłe pączki:) Niesamowite naprawdę! Odnoszę wrażenie, że co roku te kolejki są dłuższe, a ludzie bardziej wytrwali. 

Nie lepiej zrobić sobie pączka w domowym zaciszu? Tym razem przepis na prawie beztłuszczowe pączki, ale nie powiem, podczas wykonywania zajadałam się tłustym pączkiem prosto z cukierni:)




Składniki:
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki masła

Ponadto:
- drobny cukier
- cynamon
- roztopione masło

1. Drożdże rozkruszamy, posypujemy delikatnie cukrem i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.

2. Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, mlekiem, jajkiem oraz masłem. Dodajemy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto bardzo dokładnie.

3. Z ciasta lepimy kulę i odkładamy do miski pod przykryciem na 1.5/2h.

4. Robimy niewielkie kuleczki i ugniatamy delikatnie dłonią tak aby wyszedł mały, gruby placek. Za pomocą małej foremki albo kieliszka wycinamy dziurkę.

5. Pączki układamy na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C do 12-14 minut.

6. Jeszcze ciepłe pączki maczamy w roztopionym maśle i obtaczamy w cukrze połączonym z cynamonem,

Smacznego:)


1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis :) Zastanawiam się tylko czym można byłoby zastąpić cynamon - nie przepadam za nim. Czy pasowałaby tutaj np. roztopiona czekolada? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń