Menu

sobota, 12 lipca 2014

Ciasto ze śliwkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Śliwki zastąpić można np.czereśniami, malinami, truskawkami. Zapach podczas pieczenia jest niesamowity. Warto spróbować:)






Składniki:
- pół kostki roztopionego i ostudzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 gr śliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
- cukier puder

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier - ciągle miksując.

2. Dodajemy po kolei żółtka i masło - miksujemy.

3. W osobnej misce przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy i dodajemy do masy jajecznej - łączymy przy pomocy szpatułki.

4. Tortownicę o średnicy ok.23 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) i wylewamy ciasto. Umyte i pokrojone śliwki wykładamy na wyrównane ciasto i posypujemy brązowym cukrem.

5. Pieczemy w 170 stopniach C przez 1 godzinę.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz