Menu

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Rozetki

Nie miałam zielonego pojęcia do czego służą poniższe 'narzędzia'. Jak zrobić z nich ciastka skoro mają takie dziurki? Okazało się, że rozetki popularne są w okresie Bożego Narodzenia wśród Skandynawskich rodzin. Są to ciastka przygotowane z ciasta naleśnikowego, usmażone na gorącym oleju i obsypane np. cukrem pudrem.

Samo przygotowanie ich sprawia dużo radości. Banalnie prosty przepis, a chrupiące ciastka znikają w mig:) Dlatego też warto od razu podwoić ilość składników i naprodukować ich dużo więcej. Z poniższego przepisu wyjdzie ok.25 ciastek.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut
Czas smażenia 1 rozetki: ok.15 sekund

Ilość: 25 ciastek
Poziom trudności: łatwe

Przydatne naczynia: blender, formy rozetkowe, garnek, ręcznik papierowy, widelec










Składniki:
- 130 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

- olej
- cukier puder (do oprószenia) 

1. Wszystkie składniki oprócz oleju miksujemy na 'ciasto naleśnikowe'. Ciasto powinno być nieco gęstsze, dlatego w razie potrzeby dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki.

2. Ciasto przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 45 minut.

3. W garnku rozgrzewamy olej (uważać, żeby nie przypalić). Formę rozetkową na 4-5 sekund zamoczyć w gorącym oleju i od razu zanurzyć w cieście (do samego wierzchu, tzn. ciasto nie może zakryć górnej części, ponieważ później się nie odklei). Ponownie formę wsadzamy do oleju na parę sekund (do czasu, aż ciastko się zarumieni).

4. Nadmiar tłuszczu odsączamy ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe ciastka obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz