Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego też w weekendowe poranki celebruję przygotowywanie tego dania. Dziś klasyczne tosty zamieniłam na bagietkę nadziewaną. Zjeść od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż szybko stygnie. Uwaga! Boczek zazwyczaj jest słony, należy więc nie solić za dużo.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut
Ilość porcji: 4 sztuki
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, nóż, papier do pieczenia, blacha (opcjonalnie), widelec, łyżka
Składniki:
- 2 średnie bagietki
- 2 jajka
- 4 plastry sera żółtego
- 100g boczku wędzonego
- 100g sera feta
- 1/3 cebuli białej
- 1/3 papryki
- szczypiorek
1. Bagietki przekrawamy na pół, rozcinamy wierzch i wydrążamy środek.
2. Boczek kroimy w małe kostki, podsmażamy lekko na patelni, dodajemy cebulę i smażymy do zarumienienia (krótko).
3. Do miski wbijamy jajka, pokruszony ser feta oraz pokrojoną w kostkę paprykę, ser żółty i boczek z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem- łączymy.
4. Środek bagietek smarujemy lekko oliwą i dodajemy farsz do wewnątrz.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 10-12 minut. Należy pilnować, aby nie piec za długo - najlepiej sprawdzać, aż zetnie się jajko.
6. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz