Mąka, masło, cukier, jajko i gotowe!
Pamiętam jak byłam kiedyś na obozie tanecznym i postanowiłam się na nim odchudzać! W związku z tym wymyśliłam sobie świetną dietę, że będę jadła cały czas herbatniki. Po co sprawdzić ilość kalorii? No po co? Tak więc nie schudłam wówczas:) Wręcz przeciwnie!
Herbatniki domowej roboty smakują nieco inaczej niż te kupne (odkrycie roku...). Są dobre zarówno z polewą czekoladową ,jak i bez niej. Ja zrobiłam świąteczną, czekoladową powierzchnię w związku z moim nowym nabytkiem ze sklepu www.garneczki.pl.
Czas przygotowania: 6 minut
Czas trzymania w lodówce: 1 h
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, folia spożywcza, nóż, wykrawaczka do herbatników, formy do polewy czekoladowej (opcjonalnie)
Składniki:
-100 g mąki
- 90 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
- tabliczka czekolady (opcjonalnie)
1. Masło ucieramy z mąką (palcami). Dodajemy cukier puder i jajko - zagniatamy w jedną kulę. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, żeby ciasto się nie kleiło.
2. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Piec 12 minut.
Smacznego:)
Jakie piękne herbatniczki. Mniam ...
OdpowiedzUsuńTak uroczo wyglądają, że aż szkoda ich jeść.
wspaniałe !!!!!! :)))))
OdpowiedzUsuń