Menu

niedziela, 13 grudnia 2015

Herbatniki z czekoladą

Nie powiem, trochę się nakombinowałam, żeby wyszły herbatniki, które nie urosną podczas pieczenia, będą kruche no i...idealne:) Jak się okazało potrzebujemy najzwyklejszych składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Mąka, masło, cukier, jajko i gotowe!

Pamiętam jak byłam kiedyś na obozie tanecznym i postanowiłam się na nim odchudzać! W związku z tym wymyśliłam sobie świetną dietę, że będę jadła cały czas herbatniki. Po co sprawdzić ilość kalorii? No po co? Tak więc nie schudłam wówczas:) Wręcz przeciwnie!

Herbatniki domowej roboty smakują nieco inaczej niż te kupne (odkrycie roku...). Są dobre zarówno z polewą czekoladową ,jak i bez niej. Ja zrobiłam świąteczną, czekoladową powierzchnię w związku z moim nowym nabytkiem ze sklepu www.garneczki.pl.

Czas przygotowania: 6 minut
Czas trzymania w lodówce: 1 h
Czas pieczenia: 12 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, folia spożywcza, nóż, wykrawaczka do herbatników, formy do polewy czekoladowej (opcjonalnie)









Składniki:
-100 g mąki
- 90 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko

- tabliczka czekolady (opcjonalnie)

1. Masło ucieramy z mąką (palcami). Dodajemy cukier puder i jajko - zagniatamy w jedną kulę. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, żeby ciasto się nie kleiło.

2. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Piec 12 minut.



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do miski wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy nad parą w gotującej się w garnku wodzie). Po całkowitym rozpuszczeniu się czekolady przelewamy ją do foremek i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie nakładamy czekoladki na herbatniki.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Jakie piękne herbatniczki. Mniam ...
    Tak uroczo wyglądają, że aż szkoda ich jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe !!!!!! :)))))

    OdpowiedzUsuń