Menu

wtorek, 15 grudnia 2015

Batony musli z syropem klonowym

Żeby opisać dzisiejszy przepis brakowało mi słów. A właściwie nie brakowało, a nasuwało się zbyt dużo tych pochlebnych!:) 

W każdym razie przedstawiam i polecam zarazem zdrową, ale jednocześnie megadobrą w smaku przekąskę. Nie ma tu ani mąki, ani cukru. Zapach podczas pieczenia jest urzekający na tyle, że może się zdarzyć podjadanie niedopieczonego jeszcze wypieku! Żurawina i orzechy, które wykorzystałam w poniższym przepisie są  firmy Bakalland. Jagody goji zamówiłam kiedyś w sklepie internetowym.

Gotowe batoniki można udekorować papierem śniadaniowym i sznurkiem. Takie proste a wygląda naprawdę zjawiskowo:)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, naczynie, łyżka, papier do pieczenia, blacha (standardowa), szklanka do odmierzania





Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 banany
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki syropu klonowego
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych
- garść słonecznika
- garść jagód goji
- garść żurawiny 
- kawałki czekolady

1. Do miski wrzucamy płatki owsiane, pokrojone w kostkę banany oraz wszystkie bakalie - łączymy.

2. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą jajko, mleko, miód, syrop klonowy. Dodajemy do bakalii i dokładnie mieszamy tak, aby żaden składnik nie był 'suchy'.

3. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Blachę (standardową) wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy całą zawartość miski i bardzo mocno przytwierdzamy do blachy (ręką dociskać). Piec ok.30 minut.

Najlepiej kroić po wystygnięciu. Dla bezglutenowców: płatki zastąpić płatkami ryżowymi lub płatkami owsianymi bez glutenu.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza