Najdłuższa część to gotowanie pomarańczy, ale nic bardziej przyjemnego - wrzucamy i zapominamy na 2h. Byleby pod przykryciem, bo inaczej woda wyparuje, pomarańcze się przypalą i tyle z tego pieczenia.
Czas samego przygotowania masy = jeden blok reklamowy na antenie TVN:) Dosłownie. Zapach podczas gotowania pomarańczy i pieczenia ciasta wprowadza świąteczny klimat już tak konkretnie. Ciasto jest lekko wilgotne i jakże zdrowe:)
Czas gotowania pomarańczy: 2h
Czas przygotowania: 6 minut
Czas pieczenia: ok.1h
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, blender, miska, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 200g migdałów (ja wykorzystałam Bakalland)
- 4 jajka
- 2 pomarańcze
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder (3-4 łyżki)
- sok z połówki cytryny
- skórka pomarańczowa
1. Pomarańcze zalewamy wodą tak, żeby były całe zakryte - gotujemy pod przykryciem ok.2h. Odsączamy i studzimy.
2. Migdały mielimy na proszek - wrzucamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia - dodajemy do miski. Pomarańcze kroimy na 4 części i blendujemy. Wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę/blachę wysmarować masłem, wylać masę i piec ok.1h (ja wyciągnęłam 10 minut przed końcem). Sprawdzać co jakiś czas.
4. Na koniec polać lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny) oraz skórką pomarańczową.
Smacznego:)
Jaki wymiar blachy jest na zdjęciu?
OdpowiedzUsuńHej, ok.30x20 cm
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zawsze z tymi rozmiarami blaszek jest problem :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten przepis, bo unikam mąki ;)
Czy pomarańcze gotujemy ze skórką?
Witam:) Tak pomarańcze gotujemy całe ze skórką:)
UsuńDziękuję, muszę wypróbować :)
UsuńJakiej wielkości pomarańcze Pani używa i czy gotujemy owoce ze skórką?
OdpowiedzUsuńDo tego przepisu użyłam dwie, średnie pomarańcze. Owoce gotujemy całe - ze skórką i bez krojenia.
Usuń