Menu

piątek, 4 grudnia 2015

Sałatka z rukolą

Dobry dressing do sałatki to podstawa! Doskonale wydobywa smak z każdego warzywa i jest dopełnieniem całego dania. Przygotowanie dressingu jest tak banalne, że aż szkoda kupować tego z proszku, skoro można zrobić go z domowych składników i samodzielnie. Jest dużo lepszy w smaku.

Taki dressing można zrobić z większej ilości składników i przechowywać w lodówce. Do kolejnej sałatki będzie jak znalazł!

Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, słoik mały, wyciskarka do czosnku



Składniki:
- rukola
- sałata 
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza
- cebula
- ogórek świeży
- ser feta

- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- woda (1 łyżka)
- sól, pieprz, zioła

1. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Do miski wrzucamy rukolę i podartą sałatę. Pomdorki koktajlowe przekrajamy na pół - wrzucamy do miski.

2. Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę, kukurydzę odsączamy - wrzucamy do miski.

3. Ser feta kruszmy w dłoniach i dodajemy do sałatki.

4. Dressing: do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i wodę. Dosypujemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zamykamy słoik i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sałatki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz