Taki dressing można zrobić z większej ilości składników i przechowywać w lodówce. Do kolejnej sałatki będzie jak znalazł!
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, słoik mały, wyciskarka do czosnku
Składniki:
- rukola
- sałata
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza
- cebula
- ogórek świeży
- ser feta
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- woda (1 łyżka)
- sól, pieprz, zioła
1. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Do miski wrzucamy rukolę i podartą sałatę. Pomdorki koktajlowe przekrajamy na pół - wrzucamy do miski.
2. Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę, kukurydzę odsączamy - wrzucamy do miski.
3. Ser feta kruszmy w dłoniach i dodajemy do sałatki.
4. Dressing: do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i wodę. Dosypujemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zamykamy słoik i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sałatki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz