Menu

piątek, 11 grudnia 2015

Babeczki jogurtowe z powidłami śliwkowymi

Powidła śliwkowe ubóstwiam w okresie świątecznym. Tak sobie teraz myślę, że rzadko kiedy jem je w ciągu roku. Lubię je za to, że są jednocześnie kwaśne i słodkie. Dziś proste muffiny (czy tam babeczki jak kto woli) jogurtowe ze wspomnianymi powidłami i bitą śmietaną.

Czas przygotowania: 12 minut
Czas pieczenia: 18-22 minuty
Ilość: 12 sztuk

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, papilotki, mikser, łyżka







Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanka cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- powidła śliwkowe
- śmietana 30% 
- cukier puder

1. Jajka ubijamy z cukrem, aż do podwojenia objętości. Dodajemy jogurt i dalej ubijamy.

2. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Do produktów mokrych dodajemy mąkę i roztopione masło - delikatnie łączymy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Do papilotek wkładamy łyżką ciasto do połowy, na to łyżkę powideł i ponownie przykrywamy ciastem. Piec przez 18-22 minuty (sprawdzać!).

Na koniec udekorować ubitą śmietaną i perełkami.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz