Menu

niedziela, 18 marca 2018

Krewetki na białym winie z czarnym ryżem

Kiedyś czarny ryż nazywany był "zakazanym", ponieważ mógł go jeść tylko i wyłącznie cesarz chiński. Teraz natomiast czarny ryż podbija rynek i to nie tylko za sprawą swoich wartości smakowych, ale głównie odżywczych. To ogromna bomba żelazowa i nie na darmo ma miano najzdrowszego ryżu na świecie!

A gdy do tego wspaniałego węglowodanu dodamy jeszcze krewetki królewskie podsmażone na maśle klarowanym z czosnkiem i z białym winem, a na koniec muśniemy je sokiem z limonki to nasze kubki smakowe doznają obłędu wręcz!

Warto pamiętać, że krewetki podczas smażenia mocno się kurczą, więc lepiej przygotować ich więcej.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut   
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: patelnia, deska do krojenia, nóż, garnek, talerzyk, miseczka, szpatułka






Składniki:
- ok. 26 krewetek
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wina białego
- 500 ml bulionu
- sól, pieprz, papryka ostra
- limonka, natka pietruszki
- masło klarowane

1. Krewetki myjemy, obieramy i oczyszczamy z jelita. Wrzucamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą - odkładamy.

2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1 łyżka), dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy ok.1 minutę. Dodajemy krewetki i podsmażamy ok.2 minuty z dwóch stron. Dolewamy ok.100 ml białego wina - dusimy na wolnym ogniu. Gdy wino odparuje wykładamy krewetki na osobny talerzyk.

3. Na patelnię dodajemy masło klarowane (1 łyżka) i wrzucamy czarny ryż. Przemieszać, żeby każde ziarenko obtoczyło się w tłuszczu. Dolewamy 1/4 bulionu i smażymy mieszając. Gdy bulion odparuje dolewamy kolejną część i kolejną. Na sam koniec dolewamy resztę białego wina. (Zawsze dobrze jest sprawdzić, czy ryż jest już odpowiednio ugotowany - jeśli nie to dolewamy jeszcze trochę bulionu lub wina).

4. Do ryżu dodajemy krewetki. Podlewamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz