Menu

czwartek, 20 lipca 2017

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Typowa zupa dla porządnego chłopa i/lub dla konkretnej dziewuchy! Ja lubię takie konkretne dania! Ta zupa jest bardzo syta, więc robi zarówno za pierwsze i drugie danie. Nie trzeba dodawać śmietany - jest smaczna również bez, ale ja polecam jednak (i tak ta zupa już ma w sobie tyle kalorii, że wcale nie schudniemy jak śmietanę odpuścimy).

Dlatego mówię, że dla chłopa porządnego!

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas gotowania: 30-40 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek 
  




Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków młodych
- 400 g boczku wędzonego
- 1 por
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostek)
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra

1. Ziemniaki umyć i dokładnie wyszorować (nie trzeba ich obierać, jeśli są młode). Osuszyć i pokroić w kostkę.

2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Po ok.2,5 min. dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w drobniej por - dalej podsmażać na małym ogniu.

3. W międzyczasie zagotować w większym garnku bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. 

4. Boczek, cebulę i por przerzucić do gotującego się bulionu, a na patelnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki - dodać olej i podsmażyć 12 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać ziemniaki do bulionu.

5. Bulion doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i ostrą papryką i gotujemy dalej ok.20 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Na koniec dodajemy śmietanę.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz