Menu

niedziela, 5 lutego 2017

Domowe bułki do burgerów

Ostatnio będąc w sklepie po składniki na burgery zobaczyłam coś strasznego... Bułki, które chciałam wziąć (i zresztą wszystkie inne też) były macane przez ludzi gołymi, brudnymi rękoma i odkładane z powrotem na półki... Ochota na burgery była dość silna, więc postanowiłam upiec domowe bułki. Smakują przecudownie! Już nigdy nie zjem burgera z bułką sklepową:)

Podczas przygotowania ciasta wykorzystałam robot kuchenny, można jednak ciasto wyrobić ręcznie i efekt będzie taki sam.

Po przepis na burgery zapraszam TU.

Czas przygotowania: 20 min.  
Czas oczekiwania na wyrośnięcie: ok.40 i 30 min.
Czas pieczenia: ok.15 min.   

Poziom trudności: średnie  
Przydatne naczynia: robot kuchenny (chyba, że wyrabiamy ręcznie to wtedy miska), miska, ściereczka, blacha, papier do pieczenia 






Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej (może być pszenna)
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła

- 1 roztrzepane jajko

1. Do misy robota kuchennego wrzucamy mąkę, drożdże, mleko, wodę, cukier, sól i roztopione masło. Wyrabiamy do utworzenia jednolitej masy (jeśli ciasto jest za mokre - dodać trochę mąki).

2. Wyciągamy ciasto z misy, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką - odstawiamy na 30-40 minut w ciepłej miejsce.

3. Po tym czasie lepimy z ciasta 5-6 średnich lub 4 duże bułki. Układamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze ok.20 -30 minut.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Bułki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.15 minut.

Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz