Menu

sobota, 6 grudnia 2014

Proste ciasteczka maślano-kakaowe

Na Mikołajki upiekłam dziś bardzo proste ciasteczka maślano-kakaowe. Są tak kruche, że trzeba dosłownie uważać - najlepiej to zjeść je na raz:) Jeśli nie lubimy kakaowego posmaku, wystarczy pominąć ten składnik, będą równie pyszne. 







Składniki:
- szklanka mąki
- 4 łyżki kakao 
- 2 kropelki aromatu arakowego
- 3 łyżki cukru pudru
- pół masła (100 g)

1. Wszystkie składniki szybko łączymy i wyrabiamy kulę.

2. Kulę zawijamy w sreberko lub woreczek foliowy i wstawiamy na 20 min do zamrażarki.

3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Z kuli odrywamy małe kawałki, spłaszczamy rękoma i układamy na blasze. Pieczemy ok.12-14 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy tak przez ok.10 minut.

Kiedy ciasteczka są ciepłe mogą się bardzo kruszyć, dlatego proponuję odczekać aż ostygną. 

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz