Menu

sobota, 4 października 2014

Placki owsiane z jabłkiem

Pożywne, lekko słodkie, zdrowe, sobotnie śniadanie! Nie wiem dlaczego, ale w smaku przypomina mi to świąteczny poranek (naprawdę nie wiem dlaczego!). Może ze względu na rodzynki?






Składniki (na 6 placków):
- 250 ml mleka
- 4 duże łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki
- 1 jabłko
- rodzynki (łyżka)
- 1 jajko
- łyżka masła, łyżka oleju
- cukier puder
- jogurt naturalny

1. Lekko podgrzanym mlekiem zalewamy płatki i rodzynki - mieszamy.

2. Dodajemy mąkę, pokrojone w kostkę jabłko oraz jajko - łączymy dokładnie.

3. Na patelnię dodajemy olej i masło. Podsmażamy placki (ok.1,5 łyżki ciasta na 1 placek) z dwóch stron.

4. Podajemy z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz