Poniżej przepis na najprostsze ciasto na pierogi. Ja przygotowałam moje ulubione, czyli ruskie (przepis).
Czas przygotowania: 10 minut
Czas odstawienia: 30 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- łyżeczka soli
1. Do miski wrzucamy mąkę, sól i wodę. Zagniatamy dokładnie ręką (jeśli ciasto jest za suche i nie klei się dostatecznie - dolać trochę więcej wody, jeśli ciasto jest za mokre - dodać mąki). Ten proces jest męczący i wymaga siły, ponieważ ciasto musi być dokładnie zagniecione - min.10 minut.
2. Odstawiamy zagniecione ciasto do miski na 30 minut i przykrywamy czystą ściereczką. Po tym czasie możemy już rozwałkować ciasto i zrobić pierogi.
Są różne sposoby na przygotowanie pierogów. Ja do tej pory korzystałam z poniższych:
2) Wykrawamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i dociskamy brzegi- ten sposób trwa nieco dłużej. Tutaj fajną alternatywą jest radełko do wycinania widoczne na zdjęciach (można je znaleźć w sklepie garneczki.pl)
Smacznego:)
Wszystkiego dobrego w kolejnym roku! Dużo czasu na wpisy, ciekawych pomysłów na przepisy i przyjemnych chwil poza blogiem!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i wzajemnie:)
OdpowiedzUsuń