Menu

piątek, 6 stycznia 2017

Najprostsze ciasto na pierogi

Dziś tak zimno (nawet w domu), że już miałam włączać ogrzewanie, ale okazało się, że przygotowanie pierogów zadziałało lepiej, niż kaloryfer:)

Poniżej przepis na najprostsze ciasto na pierogi. Ja przygotowałam moje ulubione, czyli ruskie (przepis).

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas odstawienia: 30 minut   





Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- łyżeczka soli

1. Do miski wrzucamy mąkę, sól i wodę. Zagniatamy dokładnie ręką (jeśli ciasto jest za suche i nie klei się dostatecznie - dolać trochę więcej wody, jeśli ciasto jest za mokre - dodać mąki). Ten proces jest męczący i wymaga siły, ponieważ ciasto musi być dokładnie zagniecione - min.10 minut.

2. Odstawiamy zagniecione ciasto do miski na 30 minut i przykrywamy czystą ściereczką. Po tym czasie możemy już rozwałkować ciasto i zrobić pierogi.


Są różne sposoby na przygotowanie pierogów. Ja do tej pory korzystałam z poniższych:


1) Najpierw robimy kulki z farszu (wielkości orzecha włoskiego) i układamy na cieście w rządku w niewielkich odległościach. Następnie przykrywamy je ciastem, dociskamy lekko dłońmi i wykrawamy za pomocą szklanki (dociskamy) - ten sposób najbardziej przydaje się przy przygotowywaniu pierogów ruskich, z mięsem, z serem.

2) Wykrawamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i dociskamy brzegi- ten sposób trwa nieco dłużej. Tutaj fajną alternatywą jest radełko do wycinania widoczne na zdjęciach (można je znaleźć w sklepie garneczki.pl



3) Są również dostępne w sklepach różne foremki i 'maszynki' do pierogów, które robią od razu falbankę na brzegach, ale uważam, że ten sposób jest najbardziej czasochłonny (chociaż trzeba przyznać, że pierogi wizualnie wyglądają najpiękniej).

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wszystkiego dobrego w kolejnym roku! Dużo czasu na wpisy, ciekawych pomysłów na przepisy i przyjemnych chwil poza blogiem!

    OdpowiedzUsuń