Do farszu możemy dodać tak naprawdę to co chcemy. Ważna tu jest baza, czyli ubite jajka ze śmietaną. Reszta zależy już tylko od nas:) Do tarty polecam białe wino!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 20 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, nóż, wałek, mikser lub trzepaczka do jajek, naczynie na tartę/mniejsza blacha, widelec
Składniki na spód:
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
Składniki na farsz:
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 3 plastry boczku parzonego
- 4 plastry sera żółtego
- 4 suszone pomidory
- 1 cebula czerwona
- sól, pieprz, oregano
1. Masło kroimy w małe kostki. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i szybko rozcieramy palcami i ugniatamy do otrzymania jednolitej masy. Kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do naczynia na tartę lub mniejszej blachy. Za pomocą widelca dziurkujemy po całości. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut.
3. Jajka ubijamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojone w paski 2 plastry sera, sól, pieprz i oregano - łączymy. Farsz wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy pokrojoną cebulę, suszone pomidory, pokrojony w mniejsze plastry boczek i ser żółty. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach C.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz