Menu

sobota, 21 stycznia 2017

Tarta z czerwoną cebulą i suszonym pomidorem

Przy przygotowywaniu ciasta na spód do tarty należy pamiętać, że masło szybko rozpuszcza się w temperaturze naszych dłoni. Dlatego też ważne jest, aby ugnieść ciasto bardzo szybko.

Do farszu możemy dodać tak naprawdę to co chcemy. Ważna tu jest baza, czyli ubite jajka ze śmietaną. Reszta zależy już tylko od nas:) Do tarty polecam białe wino!

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 20 minut   

Poziom trudności: średnie 
Przydatne naczynia: miska, nóż, wałek, mikser lub trzepaczka do jajek,  naczynie na tartę/mniejsza blacha, widelec






Składniki na spód:
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody

Składniki na farsz:
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 3 plastry boczku parzonego
- 4 plastry sera żółtego
- 4 suszone pomidory
- 1 cebula czerwona
- sól, pieprz, oregano



1. Masło kroimy w małe kostki. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i szybko rozcieramy palcami i ugniatamy do otrzymania jednolitej masy. Kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do naczynia na tartę lub mniejszej blachy. Za pomocą widelca dziurkujemy po całości. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut.

3. Jajka ubijamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojone w paski 2 plastry sera, sól, pieprz i oregano - łączymy. Farsz wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy pokrojoną cebulę, suszone pomidory, pokrojony w mniejsze plastry boczek i ser żółty. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach C.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz