Menu

niedziela, 8 stycznia 2017

Grzane piwo z miodem

Uwielbiam zimowe spacery z grzanym winem w termokubku:) Za grzanym piwem nigdy nie przepadałam jakoś specjalnie, ale po odpowiednim doprawieniu smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na zimowe wieczory idealne:)

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas gotowania: 12 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: mały garnek, deska do krojenia, nóż, łyżka   




Składniki:
- 500 ml piwa
- 3 łyżki miodu
- 8 goździków
- 2 plastry pomarańczy
- skórka pomarańczowa 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru

1. Piwo wlewamy do garnka. Dodajemy miód, goździki, 1 plaster pomarańczy, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, cynamon i imbir - gotujemy na bardzo wolnym ogniu.

2. Mieszamy i przelewamy gorące piwo do naczyń (ja użyłam kubków ceramicznych z podgrzewaczem, dostępne na garneczki.pl).

Podawać z plastrem pomarańczy.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. mmm, super sprawa!
    a te kubeczki przegenialne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda:) Wino/piwo grzane bardzo szybko traci ciepło, więc te rozwiązanie jest idealne:) Czasem używam też dzbanka (do herbaty) z podgrzewaczem - też dobra opcja:P

      Usuń