Menu

czwartek, 19 stycznia 2017

Kokardki z sosem gorgonzola

Te danie jest pyszne i bardzo sycące, ale zapach jest niezmiernie intensywny. Mi osobiście to nie przeszkadza, ale warto mieć to na uwadze, gdyż różne są gusta:) Gorgonzola jest serem dojrzewającym, pleśniowym, więc specyficzny zapach jest uzasadniony.

Wersja dla wegetarian: zrezygnować z boczku:)

Czas przygotowania: 10 minut 
Czas gotowania: 10 minut 

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka




Składniki:
- małe opakowanie makaronu typu kokardki
- 150g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki pokrojonego boczku wędzonego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 12%
- sól, pieprz, łyżka masła

1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (boczek jest tłusty, więc można podsmażyć bez dodatkowego tłuszczu). Gdy boczek lekko się zarumieni dodajemy łyżkę masła, pokrojoną drobno cebulę i pokrojony drobno czosnek - mieszamy.

2. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz śmietankę (sos ma się wolno gotować). Często mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem typu kokardki lub penne.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz