Wersja dla wegetarian: zrezygnować z boczku:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka
Składniki:
- małe opakowanie makaronu typu kokardki
- 150g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki pokrojonego boczku wędzonego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 12%
- sól, pieprz, łyżka masła
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (boczek jest tłusty, więc można podsmażyć bez dodatkowego tłuszczu). Gdy boczek lekko się zarumieni dodajemy łyżkę masła, pokrojoną drobno cebulę i pokrojony drobno czosnek - mieszamy.
2. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz śmietankę (sos ma się wolno gotować). Często mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem typu kokardki lub penne.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz